5 februari 2012

Hot chocolate for those who deserve it

De sneeuw gooide toch nog roet in het eten. Wij droomden van zwart ijs (u weet :"zwart ijs is hard ijs") en konden het 'ploink ploink' van de ijzers bijna horen, maar het het mocht niet zo zijn. Op de mooie routes was het ijs (nog) niet betrouwbaar, maar  Nova Zembla was open. Natuurlijk waren we niet de enige schaatsfans die op deze natuurijsbaan afgekomen waren! Er waren flinke scheuren, er waren valpartijen, maar man, wat was het weer mooi.

Thuis maakte ik de op één na beste chocolademelk van de wereld.  Hij wil zijn recept niet verklappen, maar in de loop der jaren ben ik aardig in de buurt gekomen.

150 gr. pure chocolade (78% cacao of meer)
1 liter melk
2 steranijs
4 kardemompeulen
kaneel, flinke snuf
piment, iets minder flinke snuf

slagroom

Hak de chocolade in brokken en smelt het au-bain-marie. Giet de melk met specerijen erbij (kardemompeulen even pletten met een mes en omhulsel weggooien) en laat langzaam aan de kook komen. Roer eventueel nog even flink met de gardes, sommige chocolade valt wel eens wat eigenaardig uiteen. 

Vul de bekers voor driekwart en doe er een flinke dot slagroom bij. Zonder slagroom heeft u misschien behoefte aan een klein beetje suiker, maar er is werkelijk geen reden om de slagroom achterwege te laten. Voor de slanke lijn is het toch al te laat.  
We dreamed of beautiful black ice to skate on, but then it started to snow. So no skating on the most beautiful spots yet, but Nova Zembla, the ice rink (real ice) near our place was open. We weren't the only ones, and the ice was not in the best condition ever, but man, did we have fun!


I made us a very nice hot chocolatemilk once we were home. Try, and you'll be hooked too!


1 liter milk
150 grams dark chocolate (78% cocoa)
2 star anise
4 cardamom pods
1 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon all spice (piment)


clotted cream (with sugar)


Chop the chocolate in big chunks and melt it au bain-marie. Get the seads out of the cardamom pods. Pour the milk and the spices with the melted chocolate and make cook it slowly. Pour the mugs for three quarters and add the clotted cream. There's really no reason to worry about your figure at this time....5 opmerkingen:

 1. Wat was het lekker hè! We hebben alleen maar geschaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk en wat een prachtige lap heb je erbij gemaakt. Echt STEENgoed. Complimenten hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmmm-mmm! Bedankt voor dit (mooi vormgegeven!) recept!
  xoxox

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je neemt me terug in de tijd, schaatsen over de grachtjes op weg naar mijn Peter om dan verwend te worden met de lekkerste chocolademelk ooit.
  Prachtig die tekening, en hoe een simpel ding als chocolademelk zoveel mogelijkheden bied! Genieten van dat ijs, gewoon lekker gaan :0)!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.