23 januari 2014

Echt 'baas'

Mijn kennis over IJsland ging tot voor kort niet veel verder dan Reykjavik, Björk (it's oh so quiet in IJsland) en geisers.  Aangezien ik een warm bad in mijn eentje veruit verkies boven een geisers in gezelschap had ik ook geen animo om die kennis uit te breiden, ware het niet dat ik mij in de 'lopapeysa' heb gestort. 

Dat is geen nieuwe Scandinavische thriller, maar een trui. Liefhebbers van The Killing zullen zeggen: "Wat is het verschil?". De lopapeysa is de traditionele IJslandse trui, die trouwens helemaal niet zo traditioneel is. Een jaar of zestig geleden zijn ze IJsland deze truien gaan breien, geïnspireerd op de kleding van de Groenlandse Inuit. Dat zijn eskimo's, maar dat is geloof ik niet aardig om te zeggen. Puik staaltje IJslands jatwerk.

Ik wilde een warm vest voor mijzelf breien. Bij voorkeur om in te schaatsen, maar bij onstentenis van ijs ook prima voor gewoon. Dat de winter maar niet wil komen, betekent niet dat ik het niet koud heb. In minder dan een maand breide ik een trui (laat dit huzarenstukje even tot u doordringen.)  Een trui is geen vest, dat weet iedereen. Maar ik breide een trui met het voorgenomen plan deze later door midden te knippen tot een vest. Nog nooit een trui gebreid en meteen maar de schaar erin. Ambitieus plan. 


Ik nam de steken op en breide een i-cord, een soort gepunnikt randje, waar de dubbeldeelbare metalen rits heel mooi in verdwijnt, als kostte dat laatste bloed, zweet, tranen en vingertoppen omdat ik hem er ten langen leste maar met de hand heb in genaaid. Dat het langzaam verlopende garen breedtestrepen maakt is niet persé een aanwinst. Ik had liever traditionele IJslandse wol gehad. Goedkoop en kriebelig, maar wel heel warm. Van de restjes maakte ik een bijpassende muts. Ik volgde dit patroon, maar veranderde de pas. Hier kun je zien hoe. 

Ik vind mezelf echt een 'baas' dat ik dit gemaakt heb, om maar eens een leenwoord uit de jeugdtaal te gebruiken. Je schijnt het met een 'z' te moeten schrijven, maar ik ben niet helemaal van Lotje getikt. De kinderen (9, 12 en 14) lenen op hun beurt trouwens ook wel eens iets uit het verleden. Onder invloed van de serie Ramses is de Shaffycantate hier veelvuldig te horen. 

I knitted a 'lopapeysa' in less than a month. I'm very proud of myself for steeking it, knitting an i-cord en placing a almost hidden double metal zipper. I used this pattern, but changed the yoke. Here you can find the chart for the yoke. 


11 opmerkingen:

 1. Heel mooi gemaakt! Wat ben ik jaloers :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het knap, het vest ziet er goed uit. Mooi ook met een I-cord bies. Ik heb in het verleden veel noorse truien en vesten gebreid, met een knip bies. Altijd weer leuk. Weet je trouwens dat je de lett lopi ook hier kunt kopen? Ik was trouwens wel teleurgesteld door je vorige post, dacht ik weer hip te zijn, (nadat ik dat in de jaren 70 al breiend in de college banken was), wordt die gedachte weer de grond in geboord door je relativerende post. Ik weet even niet hoe dit in het Nederlands te zeggen. Ha ha. Maar je hebt volkomen gelijk, ik herinner me dat iemand mij ooit de wereld van miniatuur treinen liet zien, ik was stomverbaasd dat dat bestond. Zo kijken anderen waarschijnlijk naar ravelry.
  Het paarse vest ziet er ook mooi uit, productief hoor. groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk, uw breisels steken mijn ogen uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je mag hier terecht fier op zijn! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo mooi! Hij staat ook prachtig bij je haar. En Lauren, wat een mooie foto's maak jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Really nice work- wow! I envy you a bi :-)
  I am starting to learn how to knit simple patterns with two colours... I am making slow progress. Maybe in a few years I can knit something like you did ;-)
  Have a great day,
  Rahel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt heel mooi, het breit echt zo leuk he? ik ben ook vorig jaar aan de lopi's begonnen en er zullen er nog veel volgen. Heb er ook een paar zelf getekend met behulp van een programma en ze sluiten mooi aan, inderdaad zijn een hoop van die patronen oversized en ook ik heb een dochter die ze liever mooi getailleerd heeft. succes verder .. ik ga je volgen groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.