1 september 2014

Quality time

Tijd is in wezen een heel socialistisch gegeven. Iedereen heeft er precies evenveel van. Toch klagen veel mensen dat ze te weinig tijd hebben. Strikt genomen klopt dat natuurlijk niet. Tijd wordt per minuut, ieder uur, iedere dag met verse hoeveelheden aangevoerd. Tijd zat.
Wel is er teveel willen, teveel moeten, teveel plichten, teveel wensen. Dat past allemaal niet in de beschikbare tijd. Is dat de schuld van de tijd? 

We hebben tijd benoemd: zomertijd, wintertijd, vakantietijd, speelkwartier, tienuurtje, maar het mag allemaal niet baten. Tijdgebrek blijft een aandoening waar veel mensen aan lijden, voornamelijk volwassenen. Al komt het steeds vaker voor dat ze de aandoening vroegtijdig doorgeven aan hun kinderen. Kinderen die trouwens het meest tijdslurpend van al zijn. 

Voor het omgaan met deze kinderen, soms aangeduid met het ouderwetse woord 'opvoeden', hebben deze mensen het woord 'quality time' bedacht. Dit wordt aan dan op planborden in de keuken geschreven, waar voor ieder gezinslid en iedere activiteit een apart vakje is. Hockeytraining, pianoles, quality time....De borden hangen in keukens waar vaak twee dagen achterelkaar hetzelfde wordt gegeten. Een keer koken, dat scheelt tijd. 

De qualitytimers maken van opvoeden een heel bewust moment. Op campings, een en al quality time, ben ik er wel eens getuige van. Ouder zakt door de knieën en gaat in duidelijk gearticuleerd Nederlands een gesprekje aan met peuter. "Gister hebben we gesproken waaróm je nog niet in het grotemensenzwembad mag en hebben we daarover àfspraken gemaakt, dus nu wordt mama er een beetje verdríetig van dat ze jou tòch weer met je grote teen in het grotemensenzwembad ziet". Daar gaat je quality time. Je had in een fractie van de tijd het kind aan de arm uit het grotemensenbad kunnen sleuren en in een moeite door in het peuterbadje kunnen droppen. Eventueel verbaal onderstreept; "en nou luisteren". Dat helpt hoor! En scheelt een hoop tijd ook. 

Natuurlijk was dit niet de quality time die de ouder in kwestie bedoeld had. Ze bedoelen dan dat je koekjes gaat bakken op een moment dat het jou schikt. En dat je die dan opeet aan het kindertafeltje en theedrinkt uit het poppenserviesje. Tenminste, dat denk ik. 

Want wij doen niet aan quality time. We voeden de hele dag door op, tussen de bedrijven door. We voeren een gesprek als er aanleiding voor is of als het opkomt. We schikken ons soms omdat de kinderen vanalles hebben gepland wat  niet uitkomt en roepen ook weleens dat we 'even gesloten' zijn. Los het zelf maar op. We verbieden regelmatig iets zonder het uit te leggen en over dingen die we echt belangrijk vinden maken we geen afspraken, maar doen we mededelingen. Er wordt niet over vanalles gemarchandeerd. Moet u ook eens proberen. Scheelt tijd en ergernis en je krijgt er leuke kinderen van. 

Ik deed nog iets tijdslurpends. Ik breide maar weer eens wat. Dat kost trouwens een week van avonduren waarin je ook kunt overwerken of strijken of de administratie doen, maar hé, morgen is er weer nieuwe tijd! 

Lin lin shawl, patroon via ravelry. Malabrigo worsted garen in kleur sunset. Onze oudste zoon nam de enigszins onscherpe foto. Daar gaat misschien toch een beetje qualitytime in zitten....

I knitted the lin lin shawl from Yoko Johnston (pattern on ravelry) in Malabrigo worsted sunset. Wonderful yarn, clear pattern and what a result! It's soft and bouncy. I'm not sure about the color though, might have to make another one....


11 opmerkingen:

 1. ben het helemaal eens met je opvattingen :)
  prachtig breiwerk trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de sjaal is prachtig, maar de woorden ervoor nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me volledig bij jouw uitleg aan.De sjaal is prachtig alleen ben ik geen fan van de kleur maar ja dat is goesting,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig stuk, dank, herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha ! Geweldig stuk. Vrouw naar mijn hart. O. Leuke sjaal ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg daar ook de 'krul' van dat het altijd zo pedagogisch correct moet overlopen. Heb ik zojuist nog ervaren ;-)
  Knappe sjaal, dat je er veel gezellige momenten mee mag beleven (=quality)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Boeiende woorden in combinatie met kwaliteit !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. It looks amazing - love the colour you chose!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig wat herkenbaar, ik ben het ook zat die ingeplande quality time van ouders en het pedagogisch benaderen van je kind, soms moet het gewoon luisteren op dat moment.
  En reageren op de dingen als ze zich voordoen en dan even tijd maken voor dat gesprekje niet wanneer het jou uitkomt.
  Je sjaal is prachtig, ik brei sinds vorig jaar en twijfel of ik eraan zal beginnen, is het patroon makkelijk te volgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed geschreven, helemaal mee eens! En die prachtige sjaal in een week?! Knap!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.