7 maart 2016

Periodiek Systeem

Lang geleden deed ik eindexamen Scheikunde. Zelden had ik zo weinig te zoeken in een gymzaal als toen. Ik had tijdens de les vooral geleerd dat het opendraaien van de kranen leidde tot veelvuldig toiletbezoek van sommige leerlingen. Het Periodiek Systeem was ook nog wel tot me doorgedrongen, maar veel verder reikte mijn chemische kennis (laat staan begrip) niet.

Ik herinner me dat er op het examen een vraag was over corrosie en cola en dat ik niet de minste notie wat ik daarmee aan moest. Nu denk ik dat ik over koolzuur of iets anders roestoplossends had moeten beginnen (ik geloof dat cola rijk is aan fosforzuur wat weer een echte roestkiller is), maar toen was er alleen een heel groot zwart niets.
In plaats van bij te pakken neer te zitten kwam ik op het  briljante idee om cola in de elementen Co en La te splitsen. Ik verzon wat handige eigenschappen voor deze nieuwbakken leden van het Periodiek Systeem der elementen en met de moed der wanhoop worstelde ik mij door het examen.
Ik had een drie als eindcijfer en aangezien het extra vak betrof heb ik de schoolleiding vriendelijk verzocht dit niet op mijn cijferlijst te vermelden. Het was alsof ik nooit Scheikunde had gevolgd en eerlijk gezegd voelde dat ook zo. Ik heb het in de rest van mijn leven nooit gemist.

Ik ben zo dom geweest om dit verhaal aan mijn kinderen te vertellen, die het op hun beurt weer aan hun docenten Scheikunde hebben verteld. Op die manier zit ik er tijdens een tienminutengesprek nogal onnozel bij. "Ach, ik ben weer goed in andere dingen". Ja, dat soort dingen zeg ik dan.

Wel heb ik jarenlang mijn eigen periodieke systeem gehad. Zodra ik in een quiltwinkel was verzamelde ik daar allerlei stof van Kaffe Fasset. Meneer Fasset kreeg bij geboorte de naam Frank en het is mij een raadsel waarom je daar Kaffe van zou willen maken, maar dat doet niets af aan zijn stoffen. Alle stoffen zijn bijzonder kleurrijk. Na jaren verzamelen had ik er genoeg van. Letterlijk en figuurlijk.



Ik maakte er een quilt van bestaande uit 63 ninepatchblokken (567 vierkantjes van 4,5 x 4,5 cm) en gebruikte 48 bloemetjes op de kruispunten. Ik stikte de quilt met de hand door en toen het klaar was kon ik geen kleur meer zien. Mijn dochter gelukkig nog wel.

8 opmerkingen:

  1. Het eerste deel van je verhaal kon het mijne geweest zijn, de quilt, tja ik weet echt niet of ik daarmee rond zou geraken.(Ik vraag me altijd af of je dan niet gewoon de naaimachine het werk kan laten doen?) Maar wat een prachtig resultaat! Een familiestuk is geboren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De quilt is prachtig. Mooi kleurverloop heb je gedaan, wat een hoop werk. Wat zal je dochter trots op je zijn en blij met zo'n prachtige quilt. Groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, lekker gek mens ;).
    En L, wat een geluk met zo'n moeder!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, geweldig!! Je verhaal en de quilt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. WOW- what a huge load of work to make such a beautiful quilt! My highest respect and admiration!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou aan geen kanten weten hoe ik aan zoiets moois zou moeten beginnen .... ligt misschien aan mijn "beperkt systeem" ... Desalnietemin heb ik heel veel bewondering voor dit moois !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hahaha, echt grappig, Co en La. Maar je quilt is prachtig, dus inderdaad ben jij goed in andere dingen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hahaha; lang geleden in 3 HBS had ook ik Scheikunde. Het rapportverloop liet door het jaar heen een 6, toen een 5 en als laatste een 4 zien. Waarop mijn oom zei: Nou Nel, jij blij dat er niet meer rapporten zijn!! Het moge duidelijk zijn dat Scheikunde niet meeging naar de verdere leerjaren.
    Ook herkenning bij de Kaffe Fassett stofjes, daarvan ligt er hier een sample stof te vergaren. Slechts 1, nooit genoeg voor iets moois (gelukkig; laat maar lekker liggen).

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.