13 mei 2013

Hoe zou het zijn als er een molecuul naar je wordt genoemd?

Man, wat zat ik er weer naast. Ik dacht, ik maak een tas en die geef ik weg. Als dat geen kijkers en stemmers voor mijn stofje trekt! Ik had beter moeten weten. Het is al eens even geleden dat ik met iets zelfgemaakts op de proppen kwam en daarvoor komt u hier tenslotte. U kwam al niet meer in zulke grote getale als voorheen. Een lesje nederigheid.

Voor de lieve mensen die toch kwamen kijken en stemmen heb ik nog een beetje achtergrond. De stof die ik ontwierp voor de fabric8 wedstrijd van Spoonflower en Robert Kaufman is zwaar schatplichtig aan R. Buckminster Fuller. Uitleggen wie en wat deze man was is nog helemaal geen sinecure. Hij was architect, maar ook dichter, futurist en ingenieur. Hij behoort bij wat naar  ik aanneem een select gezelschap is: dat van mensen naar wie een molecuul is genoemd. In mijn kennisenkring is dat niet gebruikelijk, om maar eens iets te noemen. Hij was echter ook leermeester en inspiratiebron van componist John Cage en schilder Willem de Kooning. 

Zijn dymaxion house en dymaxion car lieten zien dat hij zijn tijd (hij leefde van 1895 to 1983) ver vooruit was. Ecologisch denken begint bij Bucky, zoals hij zich graag liet noemen. Maar  het bekendst is hij door zijn geodetische koepels. Lang stond er een op Schiphol bij het Aviodrome, maar die is afgebroken. 

Daarnaast zei hij briljante dingen als: "If humanity does not opt for integrity we are through. Its is absolutely touch and go. Each one of us could make the difference". Of: "If succes or failure of this planet and of human beings depended on how I am and what I do. What would I be? What would I do?" Hij zat er ook wel naast trouwens:"By 2000, politics will simply fade away. We will not see any political parties". 

Zeg nou zelf, die man verdient een stofje! U kunt nog stemmen (even doorklikken naar "love the odd one out" van Studio Dageraad en niet vergeten die vermaledijde woordverificatie in te vullen aan het eind) en nog meedoen aan de give away tot en met 15 mei as. 


10 opmerkingen:

 1. :-)
  Mooi!
  Tof!
  Ik deel even op FB, wie weet helpt dat nog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een goeie Daan. Ik heb namelijk geen vrienden. Nou ja, niet op facebook! Dank

   Verwijderen
 2. Ik volg je nog altijd hoor ;) En wetenschappelijke uitleg weet ik altijd te appreciëren :D Maar ik denk dat het een beetje een moeilijke stof is om "verkocht" te krijgen. Niet alle naaisters zijn geïnteresseerd in fysica of chemie eh. Misschien daarom weinig reactie op je give away?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook gekeken en vond een paar andere stoffen mooier/leuker dus ik ben eerlijk geweest en heb daar op gestemd. Voor mijn schoonzus zou het een toffe tas zijn die je gaat maken, die is helemaal in to de chemie/fysica. Maar als ik niet op je heb gestemd mag ik waarschijnlijk ook niet meedoen voor de tas ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond dit een van de weinige stofontwerpen die zich werkelijk onderscheidt van de anderen. En gelukkig geen bril of beest. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik merk nu dat je blijkbaar verschillende keren kunt stemmen ? Ik vraag het hier en daar ook nog wel eens een keertje rond ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig prachtig prachtig! Ik ga meteen stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het ontwerp is anders dan de andere, het neemt je mee in het verhaal, het gaat je geest prikkelen, het springt er op zijn manier uit, inginieus ontwerp, zeker weten!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.