16 februari 2013

Navajo beaded bracelet

Kunstenaars hebben zich altijd laten inspireren door exotische culturen, maar de negentiende eeuwers spanden wel de kroon. Verdi had Egypte, Ingres zwijmelde in Algerije en van Gogh stak zijn belangstelling voor de Japanse prentkunst niet onder stoelen en banken.  Mijn blog heet niet voor niets Vervlogen Dagen. Op sommige dagen is de negentiende eeuwer in mij niet ver weg. Ik liet me inspireren door indiaanse kunstnijverheid.

Wij trapten de crocusvakantie af met een bezoekje aan de tentoonstelling "Indianen" in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Nu het nog kon. Voordat de kroningsgekte toeslaat. De ober in het restaurant waar we lunchten merkte op dat de kinderen nu "tenminste weten waar de koning straks gekroond wordt". Zo kregen we toch alvast wat gekte mee. 

De tentoonstelling is een aanrader. De kinderen vonden slechts een totempaal en geen enkele tipi wel wat mager, maar waren onder de indruk van het houtsnijwerk, de bloederige tekeningen op bizonhuiden en de kunstvoorwerpen van ongewone materialen als gras en stekelvarken.

Zelf vond ik vooral de serape, geweven kleden, prachtig. Ze dienden klaarblijkelijk als omslagdoek. Zo'n hertenleren jasje leek me oneindig veel comfortabeler, maar wie ben ik. In ieder geval geen indiaan.

De kleden zorgden er in ieder geval wel voor dat mijn volgende quilt, nu nog in mijn hoofd onder de noemer 'zwart-wit-geometrisch-driehoeken-Bauhaus', meer vorm begon te krijgen. Negentiende eeuwse inspiratie, anders kan ik het niet noemen. Vervlogen Dagen in topvorm.

De kraaltjes zorgden voor een andere inspiratiebron. Ja, we laten hier geen stereotype ongemoeid. We zagen ze daar vooral op kleding, maar op een armbandje moest ook kunnen. Ik vond een tutorial , maakte een weefgetouwtje van het deksel van een kartonnen doos en meer had ik niet nodig.


Ik ben nooit een meisje geweest dat sieraden maakte. Ik heb dus een grote achterstand op dit gebied. Natuurlijk was elastiek de handigste optie geweest, maar dat had ik in zo'n fijne variant niet in huis. Ik heb nog even geëmmerd met een sluitinkje, maar dat vond ik niet mooi. Een lintje bood uitkomst. Ik heb het gewoon aan de weefdraden genaaid.

Inspired by a exhibition about native Americans I made a loom out of a cardboard box and made a beaded bracelet. I love the ninetheenth century feel of getting inspired by exotic cultures as Ingres did in Algeria, Verdi in Egypt and van Gogh with the Japanese prints. Days gone by is after all the meaning of Vervlogen Dagen. I used this tutorial.

7 opmerkingen:

 1. O, willen ze hier ook! Goed idee van dat weven en die deksel, en handiger dan knopen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OOOh leuk! dat heb ik vroeger ook veel gedaan, leuk de tutorial

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nou goed gelukt hoor, zeer indiaan-ig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi opgelost, heel creatief en t doet me aan de zomer denken, bedankt daarvoor!

  fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne inspiratiebron die indianen. Mooi resultaat (ook met lint).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk en mooi, het strikje maakt het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.