9 juni 2013

Trilogie compleet

"Wat een rijkdom hè". Mijn Amsterdamse buurvrouw zag het goed toen Casper gister veertien jaar geleden werd geboren. Als we nu goed in de sores zitten die nu eenmaal bij pubers horen, herhalen we het nog wel eens. Smalend, dat wel.
Maar man, veertien. Hij heeft vrienden die groter zijn dan ik ben, al steek ik boven hem nog uit. Hij keilt z'n fiets met achteloze bewegingen de tuin in als hij 's middags thuis komt. Niet gek dat ik eens iemand hoorde vragen hoeveel fietsen een puberteit eigenlijk duurt...Niemand roloogt beter dan hij, of mompelt onverstaanbaarder bij het verlaten van de kamer. Woorden die voor mij bedoeld zijn, maar die ik ongetwijfeld liever niet wil horen. Hij loopt met het kenmerkende slome kamelenloopje dat puberjongens zich nu eenmaal aanmeten. Z'n zakgeld gaat op aan snaai en snacks. "Je stopt er twaalf jaar onbespoten fruit in en vervolgens stoppen ze zich vol met E-nummers", zei een andere moeder eens. Een 5,5 is voldoende genoeg en het lijkt erop dat hij inderdaad met de hakken over de sloot overgaat. Wat hij daarvan leert? Dat een 5,5 voldoende genoeg is.
Maar onze puber heeft ook humor en -blijkens anderen- bakken vol charme. Ineens leest 'ie jouw boeken en kijkt met jou naar dezelfde film. En heel af en toe geeft hij zomaar blijk van inzicht en heb je het idee dat het allemaal best goed komt. Veertien is helemaal zo gek nog niet! 

Gister was Casper jarig en nog lang niet te oud voor een verjaardagstekening. Alle het goede komt in drieën en daarmee is mijn trilogie compleet.

9 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig, zo'n drieluik! gefeliciteerd, geniet nog maar een paar jaar thuis van 'em!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, hier herken ik toch ook echt mijn 16 jarige in. Zeer treffend beschreven. En wat een mooie drieluik. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap je trilogie!
  Gefeliciteerd met je zoon. Momenteel nog één puber in huis en hij doet met zijn vijftien alle clichés rond pubers eer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Proficiat voor uw oudste zoon ... zo poëtisch bijna als jij zijn puberen hier omschrijft, zou ik al bijna denken dat ik daar helemaal niet tegenop hoef te zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk blog heb je! Ben zelf ook al jaren blogster, maar pas sinds kort (weer) aan het naaien, vandaar dat ik een nieuwe wereld aan het ontdekken ben. Je schrijft erg leuk (en herkenbaar) en ik moet vaak glimlachen om wat je schrijft. Een supermoeder volgens mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig ! Van harte gefeliciteerd met Casper...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hele leuke site moest vaak lachen om je opmerkingen de tijd van de pubers heb ik allang achter de rug maar soms wens ik weleens dat de nog klein waren maar daar zijn nu de kleinkinderen voor in de plaats gekomen en die zij nu zachtjes aan ook aan het puberen onze dochter word er soms kresie van maar dan zeg ik tegen haar hoe was je vroeger zelf als puber jaja ik vind de sjaal en muts heel mooi voor onze kleindochter is er ook een link naar dit patroon vriendelijke groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. sorry vergeet je te feliciteren met jullie zoon van harte gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by. You make my day by leaving a comment.